Festival de pricesne

În prezența Preasfințitului Părinte Episcop Timotei Prahoveanul, Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, peste 140 de artiști au urcat duminică, 26 mai 2019, pe scena celei de-a IX-a ediție a Festivalului de pricesne «Blândul Păstor». Această ediție a fost organizată de Parohia Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie în parteneriat cu Muzeului Național al Satului «Dimitrie Gusti», în incinta acestuia.  

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat concurenților, interpreților și participanților la Festival a fost citit, în deschiderea Festivalului, de către Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.

Jurul Festivalului, format din Conf.Univ.Dr. Paula Popoiu, Directorul General al Muzeului Satului, Președintele Juriului, Pr.Prof.Dr. Stelian Ionașcu, șeful catedrei de muzică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, Domnul Remus Rădulescu, redactor/realizator la Radio Romania Actualități și TVTrinitas, iar din partea parohiei organizatoare Pr. Paroh Mircea Alexă Uță, a stabilit următoarele premii:

Marele Premiu al Juriului a fost câștigat de tânăra Adelina Nicola Baicu, în vârstă de 11 ani, cu priceasna «Nu-i singur Iuda vinovat». Ea locuiește în Comuna Berceni, județul Ilfov.

Premiul de popularitate a fost obținut de către Mălina Maria Boriceanu, cu piesa «Iisuse, eu am venit iar».  

Celelalte premii au fost acordate după cum urmează:

Secțiunea I:

Premiul I: Mihaela Petrache, cu piesa «Sub o salcie înaltă»

Premiul II: Andreea Monica Vișan, cu piesa «O, Măicuță Sfântă»

Premiul III: Mihaela Marioara, cu piesa «Pe muntele Golgota»

Mențiunea I: Evelyne Alessia Bening, cu piesa «Din mormântul întunecat»

Mențiunea II: Andreea Dinu, cu piesa «Tinere te cheamă Domnul» 

Mențiunea III: Tudor Andrei Achim, cu piesa «Să faci o Iisuse din inima mea»

Secțiunea II:

Premiul I: Andreea Oprea, cu piesa «Preasfântă Maică și Fecioară»;

Premiul II: Karina Cobuleanu, cu piesa «Parcă te văd Doamne Iisuse»;

Premiul III: Maria Enache, cu piesa «Unde să mă duc eu Doamne» 

Mențiunea I: Andreea Andreiaș, cu piesa «Spune mamă de ce plânge luna»; 

Mențiunea II: Ioana Cojocariu, cu piesa «La ce-mi folosește oare»;

Mențiunea III: Nicoleta Cimpoca, cu piesa «Maică pururea Fecioară».

În partea a doua a Festivalului, în Spectacolul folcloric tradițional, dedicat Anului omagial al Satului românesc, au urcat pe scenă următorii:

Cor al preoților din București, dirijat de Pr. Asist. Univ. Dr. Marius Dumitruescu, care a interpretat Hristos a înviat și Cântă cucu in Bucovina

Corul de copii și tineret al Parohiei Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, dirijat de doamna preoteasă Anca Armași, care a interpretat: Toată lumea are un dor; Ce mi-e-n lume mai drag și La portiță la Gheorghiță. Au susținut corul Pc Pr. paroh Ion Armași, protoiereu al Protoieriei Sector IV Capitală, Diac. Prof. Daniel Cergan și Cristian Postolache; 

Andrada Precup, elevă la Școala Specială Gimnazială pentru copii cu deficiențe de vedere din București, care a interpretat piesa Lie, ciocîrlie;

Orchestra de muzică populară «Ciocârlia Junior», dirijată de domnul Lucian Goiană, care a interpretat o suită de melodii populare. Și-au dat concursul: Andreea Monica Vișan la nai și voce, Sara Ursachi la vice și Alexandru Diaconu la clarinet;

Ștefan Vlad, care a interpretat piesele Drag îmi e, marea s-aud și Hora de la Istru; 

Iris Elena Țuțuianu, care a interpretat piesa: Ca moldoveanca nu-i nici una;

Corul Școlii Gimnaziale nr.113 din București condus de doamna profesoară de muzică Alina Rusu, a interpretat: Acasă-i România și Țara mea-i un colț de rai;

A urmat Sara Nukina, o tânără româno-japoneză, care a interpretat: Munte, munte, frățioare și o melodie populară în japoneză ;

Doamna profesoară de canto popular Ramona Urjan de la Colegiul Național de arte « Dinu Lipatti» împreună cu Grupul vocal folcloric tradițional denumit ”Rădăcini” a interpretat mai multe piese populare; 

Marioara Voicu, directoarea Grădiniței Piticot din București, a interpretat ”Am plecat cândva pe jos”;

În încheierea Festivalului Corala Ambroziana a parohiei Sf. Ambrozie a interpretat o creație populară renumită: Românie, Românie. Au acompaniat la chitară Pr. Cosmin Grigorescu, iar la orgă Sebastian Bordea. 

A urmat Festivitatea de premiere și cuvântul de închidere a Festivalului al preotului paroh Mircea Uță, din partea parohiei organizatoare, și poza de grup cu laureații ediției a IX-a a Festivalului de pricesne «Blândul Păstor».

Festivalul a fost prezentat de către domnul Andrei Victor Dochia, Televiziunea Română.

În foaierul sălii V.I.Popa din incinta Muzeului Satului, pe perioada desfășurării Festivalului, a fost vernisată o expoziție de icoane și vitralii realizate de Art Georgies – partener al Festivalului.

Sonorizarea a fost asigurată de Domnul Petre Berciu.

Festivalul a fost transmis de domnul Cornelius Florin Stoica pe Facebook/ lumina cuvântului și urmărit, în direct, de peste 12.400 de spectatori.

*

 

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,

la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de pricesne „Blândul Păstor”     

Dragi concurenți și interpreți

Stimați participanți,

Hristos a înviat!

Este al nouălea an în care Parohia Apărătorii Patriei II – „Sfântul Ierarh Ambrozie” din București organizează Festivalul de pricesne „Blândul Păstor”.

Această lucrare pastorală și misionară a parohiei așezată sub semnul Anului Omagial al Satului românesc pune în valoare priceasna ca manifestare a creației religioase populare românești.

Din acest motiv, considerăm fericită alegerea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” – un loc cu o încărcătură culturală, dar și spirituală deosebită, ca spațiu de desfășurare a ediției din acest an a Festivalului.

„Pentru istoria noastră ‒ aprecia etnograful şi sociologul Ernest Bernea (1905-1990) ‒, satul românesc tradiţional a fost microcosmosul material şi spiritual care a constituit fundamentul existenţial al naţiunii […]. Realitatea tradiţională comunitară a definit şi manifestat un mod propriu românesc de a fi, care e specific şi general uman totodată”[1].

Satul românesc, păstrător fidel al tradiţiei bisericești și al culturii naţionale, a fost de-a lungul timpului spaţiul în care s-au dezvoltat și s-au desăvârșit valorile spirituale, culturale și morale ale neamului.

În satele românești care au păstrat credința ortodoxă, pricesnele nu au lipsit dintre cântările care însoțeau Sfânta Liturghie. Sătenii evlavioși au înțeles că acestea sunt împreună-rugăciune de mulțumire lui Dumnezeu și împreună-cântare de biruință cu părintele lor din altar.

Fiind cântate mai ales la momentul Chinonicului, ele au de cele mai multe ori în mijloc pe Maica Precistă – cea mult iubită de toți românii, de unde și denumirea de „pricesne”.

Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.

Aceste rugăciuni doinite sunt parte a stăruinței din toată vremea a creştinilor ortodocşi din satele și târgurile românești, de a mărturisi pe Domnul Iisus Hristos și bucuria de a rămâne uniți cu El, în istorie și în eternitate.

Urăm tuturor concurenților la acest Festival să exprime nu numai virtuozitate interpretativă, cât mai ales să se facă curajoși purtători și promotori, prin versuri și cânt, ai celor mai profunde valori care definesc sufletul satului românesc: dragostea de Dumnezeu, de neam și de tradițiile lui și statornicia în credință.

Felicităm parohia organizatoare, pe preoții și enoriașii care s-au ostenit în pregătirea acestei mărturisiri misionare și salutăm conducerea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, pe doamna Director General Paula Popoiu, care a arătat deschidere și cooperare în vederea organizării acestui eveniment.

Cu părintească binecuvântare,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

[1] Ernest Bernea, Civilizaţia română sătească, ediţia îngrijită de Rodica Pandele, (Fapte, idei, documente), București, Ed. Vremea, 2006, p. 164.

Foto credit: arhivă Parohia Apărătorii Patriei II – „Sfântul Ierarh Ambrozie”

 

 

 

 

Surpriza ediției a VIII-a a Festivalului de pricesne «Blândul Păstor» a fost tânăra Noemi Cristea, în vârstă de 10 ani, care a câștigat Marele Premiu al Juriului, interpretând priceasna «Oile mele». Ea este elevă la Colegiul Național de arte Dinu Lipatti din București și face parte din grupul vocal tradițional «Rădăcini», condus de prof. Ramona Urjan. Premiul de popularitate a fost obținut de către doamna Vasilica Duță, cu piesa «La tine vin Măicuță». Celelalte premii au fost acordate după cum urmează:

Secțiunea I:

Premiul I: Maria Karina Cobuleanu, cu piesa «Parcă te văd Doamne Iisuse»

Premiul II: Andreea Vișan, cu piesa «Unde să mă duc eu Doamne»

Premiul III: Ionuț Alexe, cu piesa «Când era să moară Ștefan»

Mențiunea I: Ioana Cojocariu, cu piesa «O, mă-ntorc și plâng părinte»

Mențiunea II: Maria Comăniță, cu piesa «Sub o salcie pletoasă»

Mențiunea III: Roxana Ana Maria Baldovin, cu piesa «O, Marie Sfântă».

Secțiunea II:

Premiul I: Florin Bratu, cu piesa «Era odată o tainică grădină»

Premiul II: Andreea Oprea, cu piesa «Am venit la tine Doamne»

Premiul III: Cristian Postolache, cu piesa «Așa grăiește Domnul slavei»

Mențiunea I: Magdalena Bratu, cu piesa «Călătorind pe drumul vieții»

Mențiunea II: Trio Ambrosianum, cu piesa «Îngerul a alergat»

Mențiunea III: Valentin Palma, cu piesa «Mama».

În partea a doua a Festivalului, au urcat pe scenă următorii:

Corul de copii al Parohiei Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, dirijat de doamna preoteasă Anca Armași, care a interpretat câteva piese patriotice: Noi români din neam de frunte; Se aude glas peste Carpați; Când a fost să moară Ștefan; Imnul unirii; Cântă cucul. Au susținut corul Pc Pr. paroh Ion Armași, protoiereu al Protoieriei Sector IV Capitală, Diac. Daniel Cergan și Cristian Postolache (cântărețul bisericii).

Corul Școlii Gimnaziale nr.113, coordonator prof. Alina Rusu și dirijat de eleva Nicole Rizea, care a interpretat un buchet de piese patriotice: Doamne ocrotește-i pe români; Transilvanie frumoasă; Acasă-i România; Țara mea e un colț de rai.

Ilona Amieroaie, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național de arte «Dinu Lipatti», având profesor îndrumător Aurel Mustățea, a cântat Măicuța mi-a dat!

A urmat Grupul vocal al Școlii Speciale Gimnaziale pentru copii cu deficiențe de vedere din București, format din: Andrada Precup, Andra Maria Petre, Diana Dica și Ricardo Curteanu. Talentul acestor tineri a devenit cunoscut prin intermediul emisiunilor de TV,  ei participând cu formația școlii la Concursul TV «Next Star» și «Românii au talent». Îndrumători Adela și Andrei Vâlcu. Grupul de tineri a cântat: Cere Doamne liniștea uitării.

Prezentatoarea Festivalului și câștigătoare a Marelui Premiu al Juriului, Georgiana Aurică, a interpretat o piesă înregistrată recent cu orchestra Radio: Măicuță de ziua ta.

Un moment foarte aplaudat a fost intervenția Pr. Cristian Moldovan, care a invitat pe scenă cei 20-25 de preoți prezenți la Festival, pentru a intona împreună «Tu Ardeal» și «Noi suntem români».

A urmat Corala Ambroziana, dirijată de Ionuț Postolache, care a interpretat două piese patriotice: «Treceți batalioane române Carpații» și «Noi suntem români»; a urmat piesa «Trăiască România» interpretată de cei trei preoți ai parohiei, la chitară fiind pr. Cosmin Grigorescu.  

A urmat recitalul Doamnei Aneta Stan, care a cântat două piese muzicale speciale pentru acest an Centenar: «Din Carpați la Marea albastră» și «Centenar».

Un moment emoționant a urmat prin intonarea Imnului României : Deșteaptă-te române !, iar după aceea, grupurile folclorice, copiii, corurile, preoții și toți cei prezenți au făcut «Hora unirii».

A urmat Festivitatea de premiere și cuvântul de închidere a Festivalului al preotului paroh Mircea Uță și poza de grup cu laureații ediției a VIII-a a Festivalului de pricesne «Blândul Păstor».

Din păcate, din motive pe care nu le cunoaștem, Centrul de presă Basilica nu a trimis nici un corespondent la eveniment, astfel că evenimentul a rămas fără o minimă acoperire în mass media, lucru observat și regretat de către oaspeți, precum și de către profesorii de la școli implicați în eveniment.

REGULAMENTUL

FESTIVALULUI DE PRICESNE «BLÂNDUL PĂSTOR»

 

1. ARGUMENT: Ideea Festivalului de pricesne «Blândul Păstor» a pornit de la dorinţa de a-i cunoaște în primul rând pe tineri și a-i face să se apropie mai mult de Sfânta Biserică, mai ales prin intermediul cântecelor (pricesnelor) închinate lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau sfinților, prin creații muzicale autentic românești. Există multe valori în rândul enoriașilor, tineri și adulți, iar noi avem datoria să-i identificăm, să-i cunoaștem şi să-i promovăm. Festivalul se organizează, anual, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. La prima ediție a acestui Festival, în anul 2011, au participat elevi de la cele două școli gimnaziale aflate pe raza Parohiei Apărătorii Patriei II și câteva enoriașe ale acestei parohii. Ulterior, și-au exprimat dorința și au participat la Festival și elevi de la alte școli și interpreți care locuiesc în alte parohii.

2. ORGANIZATOR: Festivalul este organizat de către Parohia Apărătorii Patriei II - Sfântul Ambrozie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

3. OBIECTIV: Festivalul de pricesne «Blândul Păstor» are ca obiectiv descoperirea tinerilor și a adulților talentați în domeniul interpretării muzicii religioase autentic românești, oferirea spațiului liturgic pentru a lăuda pe Dumnezeu, potrivit darului primit și promovarea acestora în sânul comunității creștine.

3. LOCUL DE DESFĂȘURARE: Semifinala și Finala Festivalului se vor desfășura, de regulă, în cerdacul Parohiei Apărătorii Patriei II, str. Lunca Bârzești Nr.3, Cartierul Berceni, București. Finala poate avea loc și în alt loc decât sediul parohiei organizatoare.

4. SECȚIUNILE FESTIVALULUI: Festivalul va avea două secțiuni: Secțiunea I : «Interpreți cu vârsta până în 15 ani» ; Secțiunea II : «Interpreți cu vârsta peste 15 ani».

5. INTERPRETARE VOCALĂ: Concurenții vor interpreta o singură melodie (priceasnă), solo sau în grup, cu sau fără acompaniament. Durata pieselor nu poate depăși 4 minute. În finală vocea va fi live.

6. PRESELECȚIA CONCURENȚILOR: Aceasta va avea loc la sediul fiecărei parohii participante, sau la sediul parohiei organizatoare a Festivalului. Dacă s-a organizat preselecția la sediul fiecărei parohii participante, concurenții clasați pe primele trei locuri, de la fiecare secțiune, vor intra în semifinală. Parohiile participante vor trimite, organizatorului, de îndată ce s-a încheiat preselecția, lista concurenților care au participat la preselecție, evidențiindu-se concurenții care s-au clasat pe primele trei locuri de la fiecare secțiune. Dacă nu s-a organizat preselecția la fiecare parohie participantă, preselecția se va face, cel mai târziu cu două săptămâni înainte de finala Festivalului, la sediul parohiei organizatoare.

7. SEMIFINALA FESTIVALULUI : Înainte de a intra în semifinală, concurenții vor completa o Fișă de înscriere cu datele personale ale interpretului/tutorelui, cu informații despre profesorul îndrumător, precum și cu titlul piesei; concurenții își vor asuma răspunderea privind drepturile de autor, precum și obligațiile privind utilizarea pozelor și a înregistrărilor audio/video de la Festival, de către organizator.

Semifinala (preselecția) va stabili piesele care vor intra în Finală, precum și ordinea intrării concurenților pe scenă. În Semifinală concurenții vor fi verificați dacă au învățat textele pieselor pe dinafară; dacă vor avea ezitări în evoluția interpretării, aceștia vor fi eliminați.  Piesele muzicale care nu au legătură cu genul Festivalului sau nu se ridică la nivelul unui concurs, cu acest prilej vor fi eliminate. Orice abatere de la regulamentul Festivalului va duce la descalificarea concurentului.

În cazul în care nu a avut loc preselecția la sediul fiecărei parohii participante, preselecția candidaților se va face în cadrul Semifinalei de către parohia organizatoare.

8. FINALA FESTIVALULUI. Finala Festivalul de pricesne «Blândul Păstor» se va desfășura în data stabilită de către organizator; înainte de Finală, concurenții vor participa la repetiții, la datele și orele comunicate de organizator. În caz de neparticipare la repetiții, concurenții vor fi descalificați. În Finală vor intra cel mult 14 piese muzicale, pentru ambele secțiuni ale Festivalului. 

9. JURIUL FESTIVALULUI. Din juriu pot face parte compozitori, membri sau nemembri ai vreunei uniuni de creație, realizatori radio-tv, interpreți, textieri, ziariști, preoți, precum şi reprezentanți ai organizatorului; la jurizare se va tine cont de: calitățile vocale și interpretative ale concurentului (intonație, calitatea timbrului vocal, stilul interpretativ, originalitate, dicție, sensibilitate). Notarea pieselor se va face de către fiecare membru al juriului; centralizarea rezultatelor se va face de către organizator; deciziile juriului, rămase definitive și comunicate de către organizator sunt de necontestat; nici organizatorul şi nici juriul nu sunt vinovați în cazul unor acuzații ulterioare. Concurentul își asumă în totalitate Regulamentul Festivalului.

10. OBLIGAŢIILE CONCURENȚILOR. Să respecte Regulamentul Festivalului; să accepte, prin semnarea Fișei de înscriere, decizia finală a juriului, precum și cesionarea drepturilor de difuzare a pieselor, în orice format, organizatorului; lipsa semnări fișei de înscriere, duce automat la eliminarea concurentului din concurs; concurenții trebuie să se încadreze în limitele de vârstă menționate pentru fiecare secțiune a Festivalului; piesele interpretate de concurenți trebuie să fie din repertoriul muzical românesc; ținuta concurenților trebuie să fie decentă, dacă este posibil să poarte costum popular; în vederea organizării Festivalului, în cazul că participă și reprezentanți ai altor parohii, acestea vor putea contribui benevol la susținerea cheltuielilor Festivalului.

11. OBLIGAŢIILE ORGANIZATORULUI. Organizează şi pune la dispoziție spațiul de desfășurare al Festivalului; asigură sonorizarea Festivalului; acordă următoarele diplome și premii: premiul I, II și III pentru fiecare secțiune a Festivalului și Mențiunea I, II și III pentru fiecare secțiune a Festivalului; Premiul de popularitate și Marele Premiu al juriului, care vor fi acordate o singură dată.

Fiind o acțiune culturală de factură misionară, premiile nu vor avea o conotație pecuniară, ci una simbolică. În eventualitatea participării unor sponsori la Festival, premiile vor fi reconsiderate. Organizatorul nu își asuma responsabilitatea în privința drepturilor de autor ale pieselor prezentate în concurs.

12. MASS MEDIA. În vederea acreditării, instituțiile media vor transmite o cerere de acreditare la Comisia de organizare a Festivalului, pe adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Melodiile premianților vor fi postate în format audio - video, pe site-ul Parohiei Apărătorii Patriei II și pe youtube.

* * *

Sperăm ca această acțiune pastoral misionară, anuală, să aibă impact în rândul elevilor și enoriașilor, descoperind valori muzicale și religioase deosebite, care merită a fi promovate prin toate mijloacele.

Alte detalii privind organizarea Festivalului, se pot obține de la Comitetul de organizare al acestuia (www.sfantulambrozie.ro).

 

COMITETUL DE ORGANIZARE

PREŞEDINTE

Paroh Pr. MIRCEA ALEXĂ UȚĂ

 

În foișorul parohiei noastre, a avut loc duminică 11 iunie 2017, începând cu orele 16.00, a VII-a ediție a Festivalului de pricesne ”Blândul Păstor”, manifestare culturală și misionară organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.  

Pe scena Festivalului au urcat, de-a lungul anilor, peste 400 de concurenți, pe cele două secțiuni: secțiunea I, pentru elevi, cu vârsta «până în 15 ani» și secțiunea a II-a, pentru interpreți cu vârsta «peste 15 de ani». În cursa pentru câștigarea Marelui Premiu s-au înscris la ediția din anul acesta un număr de 23 de candidați, proveniți de la 6 școli și de la 14 parohii. Urmare preselecției care a avut loc în data de 8 iunie 2017, în finală au intrat 15 concurenți.

Juriul celei de a VII-a ediție a Festivalului a fost format din: doamna Ana Ramona Urjan, profesor de canto la Colegiul Național de arte «Dinu Lipatti», președintele juriului, domnul Horațiu Boșca, artist al Operei Naționale din Madrid, Spania, domnul Georgel Nucă, artist de muzică populară, prezentator și producător TV, Pr. Georgian Alexandrescu, de la Parohia Înălțarea Domnului din Ploiești, iar din partea parohiei gazdă Pr. Paroh Mircea Uță.

Juriul a acordat următoarele premii: 

Marele Premiu al Juriului: Andrada Precup, Andra Petre și Diana Dică eleve la Școala specială pentru deficiențe de vedere București, cu priceasna: Ridiva-voi ochii mei. 

Premiul de popularitate: Valentin Palma, masterand la Facultatea de Teologie Ortodoxă București, cu priceasna: O, mă-ntorc și plâng părinte;

Secțiunea I «până în 15 ani»: Premiul I: Ilona Amieroaie, Colegiul Național de arte «Dinu Lipatti», cu priceasna: Unde să mă duc eu Doamne; Premiul II: Andreea Vișan, Colegiul Național de arte «Dinu Lipatti» cu priceasna: O Măicuță sfântă; Premiul III: Noemi Cristea, Colegiul Național de arte «Dinu Lipatti» cu priceasna: Așa grăiește Domnul slavei; Mențiunea I: Anastasia Stroică, Școala gimnazială nr.114 cu priceasna: La umbra crucii Tale; Mențiunea II: Sara Nukina – Nagoia, Japonia cu priceasna: Duhule Sfinte, lumină lină; Mențiunea III: Anadreea Ivașcu cu priceasna: Simone, Simone; Mențiunea III: Patricia Rovența, Școala gimnazială nr.189 cu priceasna: Tu omule de ce te zbați.

Secțiunea II «peste 15 ani»: Premiul I: Rori Manolache cu priceasna: Datoria mamei; Premiul II: Iustin Popa cu priceasna: Jos sub crucea răsturnată; Premiul III: Maria Vasile cu priceasna: La Tine vin Măicuță; Mențiunea I: Ana Stavri cu priceasna: Ce folos; Mențiunea II: Fana Isac și Magdalena Bratu cu priceasna: Iartă-mă; Mențiunea III: Iolanda Găvarnă cu priceasna: Iisus vă cheamă. Pe scena Festivalului de pricesne «Blândul Păstor» au urcat: Profesor Ana Ramona Urjan, Georgel Nucă, Horațiu Boșca, rapsodul Florin Petrus, Pr. Georgian Alexandrescu, Pr. Mircea Uță și Ionuț Postolache cu corala mixtă Ambroziana. Au mai cântat: corul de copii al parohiei Sfântul Ioan Evanghelistul, dirijat de presbitera Anca Armași, Georgiana Aurică, câștigătoarea Marelui Premiu al Juriului de la ediția precedentă, Sara Nukina, Andreea Oprea și corul de copii al Centrului de zi ”Eu și prietenii mei” din cadrul Direcției Generale de asistență socială sector 4, Adrian Constantin, Andrada Precup, Mădălina Durbală, Magdalena Bratu și Ilinca Zaharia.

Prezentator: Georgiana Aurică

Sunetul asigurat de: Andrei Ciorâță.

 

În foișorul Parohiei Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie, din cartierul bucureștean Berceni (Piața Sudului), a avut loc duminică 19 iunie 2016, începând cu orele 16.30, a VI-a ediție a Festivalului de pricesne ”Blândul Păstor”, manifestare culturală și misionară organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Până în acest moment, pe scena Festivalului au urcat, de-a lungul anilor, peste 380 de concurenți, pe cele două secțiuni: secțiunea I, pentru elevi, cu vârsta «până în 15 ani» și secțiunea a II-a, pentru interpreți cu vârsta «peste 15 de ani».

În cursa pentru câștigarea Marelui Premiu al Juriului s-au înscris la ediția din anul acesta un număr de 48 de candidați, proveniți de la 8 școli gimnaziale și de la 12 parohii bucureștene. Urmare preselecției care a avut loc în data de 5 iunie 2016, în finală au intrat 18 concurenți. Festivalul s-a bucurat de prezenta unor invitați speciali: domnul Ion Ghițulescu, artist de muzică populară, președintele juriului, doamna Maria Jinga, artist liric al Operei Naționale, domnul Daniel Madia, tenor al Operei Naționale și al Teatrului Național de Operetă.

Juriul a acordat următoarele premii: