Poliția Română organizează o campanie de prevenire a furturilor, prezentând modul de acțiune al hoților. Pentru fiecare metodă a hoților există o recomandare din partea poliției. Metodele acestora sunt:  

1. Metoda ”ACCIDENTUL”: hoțul vă sună la telefon și vă spune că o rudă apropiată a dumneavoastră (fiu, fiică, nepot sau nepoată) a accidentat pe cineva. El pretinde că e avocat și vă cere bani, pentru ca presupusa victimă să nu depună plângere ori să acopere pagubele provocate de accident. Se recomandă ca înainte de a face orice pentru a ajuta, sunați-vă rudele și verificați cele spuse!

2. Metoda de la ”GAZE”, de la ”LUMINĂ”,DERATIZARE”: hoțul se prezintă la ușa dumneavoastră și spune că este angajat de la gaze, de la lumină sau al unor firme de deratizare. Hoțul poate avea ecuson și legitimație falsă sau chiar unelte la el. După ce intră în casă se preface că lucrează și vă cere o cană cu apă sau orice altceva pentru a vă face neatent. Hoțul profită și fură din locuință bani, bijuterii și alte obiecte de valoare. Se recomandă să nu permiteți persoanelor necunoscute, intrarea în locuința dumneavoastră!

3. Metoda ”POMANA”: una sau mai multe persoane (de obicei femei) vă aduc la ușă produse alimentare și pătrund în locuința dumneavoastră sub pretextul că dau de pomană. Vă țin de vorbă și, între timp, una dintre ele caută în locuință și fură bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare. Se recomandă să nu invitați în casă persoane necunoscute!

 

4. Metoda ”POMANA REGELUI CIOABĂ : hoții vă acostează pe stradă, sub motivul că vă oferă de pomană bijuterii din aur. Ei vă ajută chiar să vi le puneți la gat, la urechi, pe degete.  Atenție! bijuteriile oferite sunt false, iar în locul bijuteriilor dumneavoastră, hoții pun în șervețel monezi mici sau alte metale fără valoare. Se recomandă să nu permiteți să vi se scoată bijuteriile şi nu le dați nimănui!

5. Metoda ” PREMIUL DE LA TELEVIZIUNI, COMPANII DE TELEFONIE”: hoțul vă sună la telefon şi vă anunță că ați câștigat un premiu substanțial (bani sau mașină). Pentru a intra în posesia lui, vă cere să plătiți o taxă, de obicei prin mandat poștal sau vine şi vă dă, la ușă, chitanțe false pe banii ceruți. Se recomandă să nu credeți tot ceea ce vi se spune!

6. Metoda  PROMOŢII DE LA SUPERMARKET”: hoții vin la ușă cu pliante - luate dintr-un supermarket - ce conțin oferte la diferite produse. În timp ce vă explică care sunt avantajele cumpărării produselor, unul dintre ei vă cere o cană cu apă. În momentul în care rămâne singur, fură ce găsește de valoare în casă. Se recomandă să fiți atenți la cei ce vă oferă chilipiruri, aceștia au întotdeauna intenții ascunse.

Dacă vă confruntați cu una dintre situațiile de mai sus, anunțați de îndată Politia la telefon 112.