Duminică 26 noiembrie 2017, în ziua de prăznuirea a Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, pe scena sălii mici a Palatului Național al Copiilor, vor urca, începând cu ora 18.00, mai bine de 80 de artiști. Aceștia sunt copii ai Grădiniței nr.133, elevi ai Școlii Gimnaziale Speciale pentru Deficienți de Vedere din București, precum și Trupa «Veverițele năzdrăvane» ale aceleași școli, Corala Ambroziana a parohiei noastre și Grupul de muzică bizantină ”Nectarie Protopsaltul”. Aceștia vor aborda diferite genuri muzicale, vor îmbrăca piese muzicale în culori diferite, încercând astfel să-i unească pe oameni și să le aducă în suflete speranță și bucurie.

„Culorile muzicii” este un Proiect cultural produs în cadrul Programului de Microgranturi pentru proiecte comunitare 2017. Acesta este inițiat de doamna Adela Vâlcu și domnul Andrei Vâlcu, care, împreună cu membrii familiei ”Ambroziana” din cartierul Berceni și-au propus să înlăture barierelor și prejudecățile legate de persoanele cu deficiență de vedere, prin stimularea spiritului de echipă și al susținerii reciproce, făcând posibilă cunoașterea, dialogarea și chiar pregătirea unor proiecte culturale împreună de către elevi ai școlilor gimnaziale din Sectorul 4 și cei ai Școlii Gimnaziale Speciale pentru Deficienți de Vedere din București. Spectacolul este încununarea acestei proiect, promovat de către Primăria Municipiului București, prin ARCUB și susținut de Fundația Comunitară București.

În data de 19 noiembrie 2017, a avut loc ședința de constituire a noului Comitet de conducere a Organizației de tineret “Sfântul Ambrozie”. După ce s-a făcut apelul nominal cu noii membri aleși în Comitetul de conducere, părintele paroh Mircea Uță i-a felicitat și le-a urat succes în atragerea și altor tineri spre Sfânta Biserică, care să se implice în activitățile pastorale viitoare ale parohiei.

De asemenea, părintele Cosmin Grigorescu a făcut, împreună cu alți tineri, propuneri de activități pe termen scurt şi mediu, dintre care menționăm: participarea la proiectul de minigranduri, intitulat «Culorile muzicii», din data de 26 noiembrie 2017, de la Palatul Național al Copiilor; organizarea hramului parohiei închinat Sfântului Ierarh Ambrozie, la data de 7 decembrie; organizarea unor cete de colindători, formate din membrii Organizației de tineret şi identificarea acelora dintre creștinii în nevoie la care să se meargă la colindat, făcând astfel din colindă, un dar de dat şi nu de primit, proiect denumit: “Dăruiește colinde!”; organizarea ediției a IV-a a Atelierului de creație de steluțe de Crăciun intitulat «Așteptându-l pe Moș Crăciun».

 

Duminică după oficierea Sfintei Liturghii a avut loc ședința Comitetului de conducere a Organizației parohiale de tineret «Sfântul Ambrozie». Pe ordinea de zi au fost: raportul activităților desfășurate în parohie de către membrii Organizației de tineret din ultimul an școlar/universitar, precum și propuneri pentru alegerea unui nou Comitet. Părintele paroh a subliniat importanța implicării tinerilor în activitățile pastorale ale Bisericii, în contextul în care Biserica este atacată în mod agresiv, mai ales în ultima vreme, de către presa laică, încercând astfel să îndepărteze tineretul de Biserică. În acest context a fost subliniat momentul Întâlnirii internaționale a tineretului ortodox de la Iași, între 1-4 septembrie curent, manifestare trecută sub tăcere de către presa laică, ca de altfel și manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Parascheva și a Sfântului Dimitrie cel Nou. Părintele paroh a îndemnat pe cei prezenți să identifice și alți tineri, care să susțină activitatea, începută cu mai bine de 15 ani, de către Organizația de tineret «Sfântul Ambrozie».

Marți, 14 noiembrie 2017, mai bine de 80 dintre enoriașii parohiei noastre, tineri şi bătrâni, alături de preoți şi de familiile lor, dar şi de prieteni ai noștri mai vechi, au petrecut împreună seara în care s-a lăsat sec pentru Postul Nașterii Domnului. Obiceiul întâlnirii prietenilor şi rubedeniilor în ajunul marilor posturi nu este un obicei nou, dar, din păcate, se uită pe alocuri, așa cum se întâmplă cu obiceiul postului în sine. Cei prezenți au servit împreună o cină cu adevărat ”de familie şi în familie”, bucurându-se şi de câteva din frumoasele cântece populare românești interpretate şi horite chiar de ei. Cu toții au vrut să dea astfel o mărturie de ascultare a îndemnului Sfântului Apostul Pavel: “țineți tradițiile pe care le-aţi învățat fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră” (I Cor.II,15).

“M-am bucurat mult să fiu aici împreună cu alți creștini frați din biserica noastră. Oamenii au nevoie de asemenea momente care îi aduc împreună” a declarat entuziasmată, una dintre enoriașele participante, adăugând: “simțim astfel că suntem cu adevărat o familie – familia Sfântului Ambrozie”.  

“Este pentru prima oară când organizăm un astfel de eveniment de o așa anvergură, cu această ocazie. Data viitoare sperăm să reușim să aducem laolaltă întru bucurie şi mai mulți enoriași” a declarant în încheierea evenimentului, părintele paroh Mircea Uţă, urând celor prezenți “Post ușor şi binecuvântat!”. 

Familia domnului consilier parohial Gheorghiță Doboș este cunoscută în comunitatea noastră parohială pentru hărnicia și dărnicia acestei familii față de sfânta biserică și pentru implicarea în organizarea activităților pastorale. Duminică după încheierea Sfintei Liturghii, preoții parohiei împreună cu corala parohială Ambroziana au oficiat slujba Cununiei de argint soților Lămâița și Gheorghiță Doboș. Deși au trecut 32 de ani de când tânărul Gheorghiță a cerut-o în căsătorie pe Lămâița, cei doi au dorit să aducă mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate de Dumnezeu asupra familiei lor: pentru viaţa pe care le-a dat-o Dumnezeu, pentru sănătatea de care s-au bucurat, pentru buna înțelegere, pentru copiii din căsnicie, pentru toate realizările ce le-au avut. A urmat o agapă în foișorul din curtea parohială, în cinstea celor doi ”miri”, la care au participat, alături de membrii familiei, prieteni și enoriași ai parohiei. Îl rugăm pe Dumnezeu să le ajute şi să îi ocrotească cu harul Său.