Este pentru prima dată în istoria parohiei noastre când sărbătorim Sfintele Paști fără prezența credincioșilor în biserică. De aceea, sentimentul de bucurie, legat de Învierea Domnului Hristos din mormânt, a fost umbrit de sentimentul tristeții, datorat absenței din biserică a celor pentru care s-a jertfit Hristos pe cruce.

Cu toate acestea, „învierea lui Hristos astăzi este pentru noi, ca întotdeauna, spunea Patriarhul Daniel cu prilejul Învierii Domnului, izvor de lumină și pace, izvor de bucurie, dar și izvor de putere spirituală pentru a lupta cu greutățile vieții, inclusiv pentru a lupta cu boala, cu teama de moarte, cu suferința, cu tot ceea ce în aceste zile ne împresoară, neliniștește, ne pune pe gânduri, ne creează o stare de incertitudine pentru prezentul și viitorul nostru”.

Ca urmare, vă întâmpinăm și noi preoții acestei parohii, precum Mântuitorul pe femeile mironosițe cu îndemnul: „Nu vă temeți!”, „Bucurați-vă!” și „Pace vouă”! (Matei 28,10). 

După aprinderea făcliilor cu Sfânta Lumină ce ardea în candela așezată pe masa altarului de vară unde s-a săvârșit slujba Învierii, preoții au continuat ceremonia până la Canonul Învierii. Au salutat credincioșii care participau la slujbă de la balcoanele caselor lor din jurul bisericii, cu mărturisirea: «Hristos a înviat!», la care ai au răspuns, cu bucurie: Adevărat a înviat! Fiecare purta în mâini candela aprinsă cu Sfânta Lumină purtată la casele lor, în sâmbăta Paștelui, de către voluntarii parohiei.

În alți ani procesiunea de aprindere a lumânărilor era susținută de circa 30 de copii și tineri, cu ajutorul cărora preoții distribuiau Sfânta Lumină credincioșilor prezenți în curtea bisericii. Anul acesta a fost altfel. Am reintrat apoi în biserică și am continuat slujba Învierii și Sfânta Liturghie în interiorul acesteia.

Am slujit în biserică singuri, asemeni lui Hristos cel înviat din mormântul în care a stat singur. Dar precum mormântul lui Hristos este izvor de bucurie și de viață, tot așa și biserica noastră, în noaptea Învierii, a fost dătătoare de bucurie și de viață pentru toți fiii ei, aflați în izolare în casele lor.

Credincioși au putut urmări, în direct, slujba Învierii și Sfânta Liturghie de la casele lor prin intermediul transmisiunii live pe www.faceboo.com.

Ne rugăm ca Hristos cel înviat să vă țină aprinsă lumina credinței și candela speranței până când ne vom revedea! Hristos a înviat !