În ciuda tuturor dificultăților pricinuite de restricțiile impuse de Guvern, pe fondul pandemiei de coronavirus, o delegație a Patriarhiei Române, condusă de PS Episcop Vicar Timotei Prahoveanul, a adus și anul acesta, în sâmbăta cea mare a Sfintelor Paști, Sfânta Lumină care de 2000 de ani coboară la mormântul Domnului Hristos din Ierusalim. În România este adusă neîntrerupt începând cu anul 2009.

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini la Ierusalim

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini este un eveniment de maximă importantă pentru Biserica Ortodoxă.

Ceremonialul începe în dimineața Sâmbetei Mari şi are mai multe etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.

După ora 12:00, în Biserică intră Patriarhul grec ortodox al Ierusalimului şi începe tradiționala procesiune care presupune înconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt.

După Procesiune se desigilează Mormântul şi schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, duce în mormânt candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină. În continuare, Patriarhul se dezbracă de veșmintele arhierești pentru a arăta smerenie şi evlavie față de Iisus Hristos şi rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.

După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră şi reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea îngerului, o anticameră a Sfântului Mormânt, de unde îl urmărește pe patriarh.

Acolo se crede că a stat îngerul care s-a arătat Mariei Magdalena după Învierea Mântuitorului.

Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citește în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfințire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată şi se răspândește în Biserică.

În același timp aprinde şi candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se plinește cu ieșirea Patriarhului şi împărțirea flăcării sfinte, precizează Trinitas TV.

Primirea și distribuirea Sfintei Lumini de către voluntari in parohie

În jurul orei 20.00, Sfânta lumină a ajuns în parohia noastră, fiind adusă de la parohia vecină Sf. Evanghelist Ioan de către teologul Mihail Drăghici. În curtea bisericii așteptau cei trei preoți ai parohiei, împreună cu dascălul și cei 5 tineri voluntari: Cătălina Burtan, Cornelia Popa, Alexandru Radu, Daniel Ciobanu și Marius Necula. În parcarea din fața bisericii așteptau și doi polițiști, care s-au adăugat delegației parohiei noastre pentru primirea Sfintei Lumini. După ce preotul paroh s-a asigurat că toată lumea este pregătită corespunzător, conform normativelor impuse de autorități (mască și mănuși), s-a plecat cu Sfânta Lumină, fiecare în zona unde a fost rânduit. Enoriașii așteptau la parterul blocurilor cu multă bucurie, unii cu lacrimi în ochi, ca voluntarii să le aducă Sfânta Lumină pe care ulterior ei să o distribuie vecinilor lor de bloc. O bătrânică cu lacrimi în ochi a exclamat: ”Să ne ajute Dumnezeu, părinte, ca să fie ultima dată când sărbătorim Sfintele Paști în izolare, departe de bisericuța noastră dragă”.

O implicare deosebită în această lucrare pastorală au avut-o președinții și administratorii de la blocuri care au ajutat în mod exemplar voluntarii la distribuirea Sfintei Lumini, totul pe bază de tabele. Le mulțumim tuturor !

Distribuirea Sfintei Lumini s-a făcut în deplină ordine și cu bucurie deplină.