În duminica a 8-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie, cuvântul de învățătură a fost rostit de către teologul Ionuț Postolache, dascălul și dirijorul coralei care, interpretând pericopa evanghelică de la MateiXIV, 14-22, a înmulțirii pâinilor în pustie, a subliniat faptul că ”există o deosebire între minunea înmulțirii pâinilor și alte minuni relatate de sfintele evanghelii, în sensul că Hristos nu a săturat mulțimile doar trupește, ci mai ales sufletește, pentru a se împlini cuvintele rostite chiar de El: “ Eu sunt pâinea vieţii; cel ce vine la Mine nu va flămânzi şi cel ce va crede în Mine, nu va înseta niciodată”(Ioan VI, 35).
Prima idee pe care aș dori să v-o pun la suflet este că viața spirituală are întâietate față de cea trupească, materială, așa cum reiese din pericopa evanghelică de azi, căci înainte de hrana trupească, oamenii au primit-o pe cea duhovnicească.
Din punct de vedere practic, viața spirituală are nevoie de un program zilnic și constant. Monahii îmbunătățiți ne sfătuiesc:
- să facem rugăciunile de dimineață și de seară după cartea de rugăciuni;
- să citim, zilnic, un capitol din Vechiul Testament și unul din Noul Testament;
- să citim din Psaltire, 3 psalmi zilnic;
- să ne facem canonul dat de duhovnic;
- programul de somn stabilit în funcție de activitățile zilnice ( atât medicii cât și duhovnicii sfătuiesc ca omul să aibă parte de un somn între 6 și 8 ore );
- să citim zilnic câteva pagini dintr-o carte religioasă;
- să ne spovedim cât mai des și să ne împărtășim de cel puțin 4 ori pe an.
A doua idee importantă este că acest program spiritual poate fi împlinit doar cu o voință puternică, deoarece vor exista mereu piedici în îndeplinirea sa: petreceri, jocuri, televizorul, calculatorul etc. Important este să nu ne lăsăm niciodată, chiar dacă nu vom reuși să împlinim programul zilnic, ci să ne străduim și crescând să împlinim mai multe. Această nevoință atrage harul lui Dumnezeu care ne va întări, astfel încât vom dobândi pace, odihnă și bucurie și totul va fi din ce în ce mai ușor de realizat.
A treia idee importantă este că înmulțirea pâinilor preînchipuie minunea care se săvârșește în orice Sfânt Altar la fiecare Sfântă Liturghie, atunci când preotul invocă harul Duhului Sfânt, pentru a transforma pâinea și vinul în Trupul și Sângele lui Hristos. “Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică.” Ce semnifică aceasta? Înseamnă că cel care se străduiește să aibă o viață creștinească, cu urcușurile și coborâșurile ei, și se pregătește pentru primirea Sfintei Împărtășanii, poate avea viața veșnică și aceasta devine o mărturie și o arvună a nădejdii dobândirii raiului.
Maica Domnului, Sfântul Ambrozie și toți sfinții să ne ajute ca de astăzi să punem început bun vieților noastre. Amin!